5/04/2014

Sydämellinen kauraleipä

Äitienpäivä lähestyy kovaa vauhtia. Meillä on tapana kattaa äitienpäivänä herkkuaamiainen, josta nautitaan koko perheen voimin. Tämä leipä sopisikin täydellisesti aamiaispöytään äitienpäivänä, tai ihan milloin vaan!

Ohje on Fazerin reseptivihkosesta. Reseptillä syntyy yksi sydänleipä ja n. 6 pienempää sämpylää. Voit tehdä myös vain sämpylöitä, jolloin saat 18 sämpylää. Tällä yksinkertaisella reseptillä saat todella pehmeitä ja herkullisia sämpylöitä. Resepti on myös helposti muunneltavissa. Vinkkejä löydät alempaa.



Sydämellinen kauraleipä ja -sämpylät
1 leipä ja 6 sämpylää tai 18 sämpylää

5dl maitoa
1 ½tl suolaa
2rkl sokeria
50g hiivaa
3dl kaurahiutaleita
n. 7-8dl sämpyläjauhoja (käytin vehnäjauhoja)
½dl juoksevaa tai sulatettua margariinia

Tee näin:
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. Lisää kaurahiutaleet ja vähitellen jauhot. Alusta taikinaan lopuksi margariini. Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (n.40 min).

Sydänleipä ja 6 sämpylää:
Erota taikinasta 2/3. Leivo se n. 40 cm pitkäksi tangoksi. Siirrä tanko uuninpellille leivinpaperin päälle. Viillä tanko keskeltä pituussuunnassa siten, että päät jäävät kiinni. Levitä tanko auki teräväkärkisen ovaalin muotoon. Taita ovaalin toinen kärki rinkulan keskelle. Pyörittele lopusta taikinasta sämpylöitä.

Sämpylät:
Jaa taikina 18 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä.

Kohota leivät hyvin liinan alla. Halutessasi voitele leivät maidolla ja ripottele päälle kaurahiutaleita tai siemeniä. Paista 225 asteessa 10-12 min.

Muunnelmia:
  • Lisää taikinaan 100g juustoa tai 2 porkkanaa tai 1dl pähkinärouhetta tai 1dl siemeniä.
  • Korvaa kaurahiutaleet muilla jauhoilla, esimerkiksi sämpylä-, ruis- tai grahamjauhoilla.
  • Korvaa maito piimällä. Tällöin vähennä jauhojen määrää hieman.
  • Lisää mausteita, esimerkiksi 1dl tuoretta persiljaa tai ruhosipulia tai 2-3tl kuivattua basilikaa tai oreganoa.





4 kommenttia:

Kommentit piristävät aina!